hu | en

A Mega-Logistic Zrt. restaurálta Európa második legnagyobb zsinagógáját

A Magyar Kormány még 2016-ban állapodott meg a szabadkai Magyar Nemzeti Tanáccsal a szabadkai zsinagóga felújításában. A feladatra ekkor magyar-szerb konzorcium alakult, amelyben a szerb partner az építőmesteri feladatokra szerződött, míg a magyar tulajdonú Mega-Logistic Zrt. a teljes belső felújítás mellett a külső rendezési munkálatokat is magára vállalta. Ennek részeként újult meg a zsinagóga különleges kerítése is, amely formájával végigköveti az épület körvonalait.


A szabadkai zsinagóga művészettörténeti ínyencfalat, hiszen építése idején az alkotók túlléptek a zsidó dekoratív művészet által felkínált formavilágon. Megépítéskor a szecesszió vált a zsinagóga meghatározó stílusjegyévé. Ez a kettősség a felújítás során nagy kihívást jelentett a Mega-Logistic Zrt.-nek, mivel a zsinagóga belső tereinek fém, fa, kő és festő restaurátori munkálatainak elvégzéséhez a legjobb magyar szakembereket kellett megtalálnia. Volt olyan időszak, amikor huszonöt különböző magyar restaurátor dolgozott a felállványozott zsinagógában. Ahogy Lóki Géza a Mega-Logistic Zrt. tulajdonosa fogalmazott: "Épített történelmünk megőrzése közös felelősség.", vagyis a felújításon túlmenően a magyar cégnek az eredeti állapot helyreállítására kellett törekednie.


A Mega-Logistic Zrt. számára a helyszíni restaurátori munkák közül a kőelemek felújítása bizonyult a legjelentősebbnek. A munka nagyságát jól jelzi, hogy háromszáz folyóméter kőlépcsőt, tizenhét méter korlátot, ötvenhét balluszter oszlopot kellett új életre kelteni. A kőrestaurátorok egy korábban megrongált márvány emlékkutat is helyreállítottak, huszonöt méter íves lépcső mellett.


A felújítás legnagyobb kihívása a díszítőfestő és gipszszobrász szakemberekre várt, amikor a sérült és felázott szerkezeti részek lebontása után egyértelművé vált, hogy a zsinagóga belső felületeit szinte teljes egészében újra kell teremteni. A frissen vakolt felületek kiszáradását követően a festő restaurátorok a felületek tisztításával és alapozásával készítették elő a falakat a négyezer-háromszáz négyzetméternyi díszítőfestéshez. A pillérek és a karzati mellvédek gipsz díszeit pedig négyszáznegyven négyzetméteren aranyozták. A fémelemek restaurálását a grandiózus központi csillár szemlélteti a legjobban. A csillár mellett a Mega-Logistic Zrt. munkáját dicséri a két menóra és tizenháromkarú dísz gyertyatartó újjáélesztése is. A fa restaurátorokra a bíma aranyozott ajtói, a tóraszekrény és a fa orgonasípok felújítása várt. A magyarországi restaurátori műhelyekben végzett felújítások és az építőmesteri munkák befejeződése után a helyszínen a munkálatok 2017 december végén fejeződtek be.