hu | en

Szabadkai Zsinagóga felújítása

Lóki Géza: "Épített történelmünk megőrzése közös felelősség."

Magyar támogatással fejeződik be a szabadkai zsinagóga felújítása, amelyben a Mega-Logistic Zrt. is jelentős szerepet vállal. Lóki Géza a Mega-Logistic Zrt. elnöke a beruházás kapcsán kihangsúlyozta, hogy az épített történelem megőrzése nemcsak szakmai kihívás, hanem közös felelősség is.

A szabadkai zsinagóga leromlott állapota hosszú ideje a közbeszéd tárgyát képezte a Vajdaságban és Magyarországon is. A szakemberek a világ tíz legveszélyeztetebb zsinagógája közé sorolták. Éppen ezért született döntés arról, hogy hazánk másfél millió euróval támogatja a felújítást. Ezzel Közép-Kelet Európa egyik legszebb ilyen típusú építménye újul meg véglegesen, hiszen a rekonstrukciós folyamat már több évtizede tart.

A Mega-Logistic Zrt. az épület belső felújításában vesz részt. Ennek keretében a festési munkálatok mellett a zsinagóga fa-, fém- és kőelemeinek a restaurálását végzi. A kihívást az eretivel megegyező díszítő festés restaurálása jelenti.

Lóki Géza a Mega-Logistic Zrt. elnöke kiemelte, hogy a beruházás túlmutat a hagyományos értelemben vett építőipari tevékenységen, hiszen a műemléki épület restaurálása különleges szaktudást igényel. Ugyanakkor a munkavégzés során kiemelt figyelmet kell fordítani a minőségbiztosításra is, hiszen épített történelmünk hosszú távú megőrzése közös, nemzeti felelősségünk. A Mega-Logistic Zrt. szakemberei a munkálatokkal várhatóan 2018 első negyed évében végeznek.